Havde det ikke været for samarbejdet med Gillian Wright ville DTU og DTU Space næppe have fået en så markant rolle, som det er tilfældet i arbejdet med James Webb Space Telescope, der efter planen skal sendes i rummet til efteråret og er en af astronomiens helt store missioner i disse år.
Derfor er den skotske astrofysiker og professor også for nylig blevet udnævnt til æresdoktor på DTU.
Gillian Wright regnes blandt klodens fremmeste astrofysikere inden for udvikling og brug af teleskoper til at se ud i det fjerne univers og undersøge dets fortid, hvad enten de er placeret på jorden eller i rummet. Det er via samarbejdet med hende, at DTU Space er med i James Webb Space Telescope-projektet, som de kommende år ventes at gøre nye opdagelser om det helt tidlige univers.
”Det er fantastisk og velfortjent, at Gillian Wright nu påskønnes for sin store viden og den indsats, hun har bidraget med i samarbejdet med os på DTU Space,” siger seniorforsker emeritus på DTU Space, Hans Ulrik Nørgaard-Nielsen, som i årevis har arbejdet sammen med den skotske astronom på James Webb-teleskopet.
Wright er i dag direktør for det britiske Astronomy Technology Centre i Edinburgh. Hun sidder desuden i en række Advisory Boards inden for området. Hun fik sin ph.d.-grad i fysik fra det ansete Imperial College i London i 1986 og har over 30 år erfaring inden for jord- og rumbaserede instrumenter til udforskning af universet.
”Gillian Wright er en af verdens førende kapaciteter på sit område. Hendes arbejde har været med til at bringe astronomien og astrofysikken så langt, at vi nu kan begynde at se på de meget tidlige galakser, der blev dannet i løbet af de første få hundreder millioner år efter universets tilblivelse ved Big Bang,” siger Hans Ulrik Nørgaard-Nielsen.
"Hun har været med til at udvikle og bygge detektor-systemerne til instrumentet Miri til James Webb-teleskopet, som kan måle på lys i det infrarøde område udsendt fra det tidlige univers, som gør det muligt at undersøge, hvad der skete så langt tilbage i tiden."
James Webb Rumteleskopet skal afløse teleskopet Hubble, som har været i rummet siden 1990. Det er et kæmpe internationalt projekt, som udføres under ledelse af den europæiske rumorganisation ESA og amerikanske Nasa.
Avanceret teknologi med danske bidrag
James Webb-teleskopet er et stykke avanceret teknologi, der via et særligt spejl på 6,5 meter i diameter og en række detektorer skal opfange blandt andet infrarødt lys udsendt relativt kort tid, efter at universet blev dannet ved Big Bang for omkring 13,8 milliarder år siden.
"Gillian Wright er en af verdens førende kapaciteter på sit område. Hendes arbejde har været med til at bringe astronomien og astrofysikken så langt, at vi nu kan begynde at se på de meget tidlige galakser"
Hans Ulrik Nørgaard-Nielsen, seniorforsker emeritus på DTU Space,
Og i astronomisk forstand tolkes ’de første få hundrede millioner år efter Big Bang’ som værende relativt kort tid efter, at universet blev dannet.
Dermed kan forskerne opnå, og efterfølgende videreformidle, ny viden om, hvordan og hvornår de første stjerner og galakser i vores univers blev dannet og hvordan, de siden har udviklet sig.
DTU Space har bidraget til instrumentet Miri, der indgår i James Webb-teleskopet.
DTU Space har bygget et carbon-ophæng, der er konstrueret, så det udvides og sammentrækkes mindst muligt, når det udsættes for såvel høj varme som ekstrem kulde i rummet, og dermed sikrer at Miri fungerer optimalt.
Desuden har DTU Space leveret den særligt beskyttende indpakning, der skal til for at instrumentet kan fungere under de ekstreme temperaturforhold i rummet.
Entusiastisk og stærk støtte for DTU
I indstillingen til æresdoktoratet hedder det blandt andet, at ’det excellente videnskabelige og teknologiske setup på DTU højst sandsynligt ikke være realiseret uden Gillian Wrights stærke støtte og entusiasme’.
Arbejdet med James Webb-teleskopet blev sat i gang 1996. Gillian Wright er videnskabelig leder for teleskopets Miri-instrument, som hun har arbejdet på en årrække. I 2003 blev samarbejdet med DTU Space indledt.
Ud over at bidrage med teknologi er DTU Space også dybt involveret i det videnskabelige arbejde, der går i gang så snart teleskopet er sendt i rummet og begynder at observere universet fra sin bane 1,5 millioner km fra Jorden. DTU Space og forskellige partnere har fået tildelt en stor andel af den observationstid, der er til rådighed.
”Gillian Wright har stået for udviklingen af Miri, som vi altså også bidrager til, og det betyder samtidig, at vi er med helt fremme på det videnskabelige arbejde, når vi begynder at foretage observationer med James Webb-teleskopet,” siger Hans Ulrik Nørgaard-Nielsen.
Det har været en lang proces at få James Webb-teleskopet færdigt. Men nu er det næsten parat til opsendelse efter flere udskydelser som følge af tekniske udfordringer. Ikke mindst ved hjælp af Wrights ihærdige indsats.