Seniorforsker og astrofysiker Victoria Antoci på DTU Space, er blevet tildelt et ERC Consolidator Grant på 15 mio. kr. til sit projekt kaldet MAGNIFY. Dette projekt søger at opklare mysterierne omkring magnetfelter i stjerner, der er mere massive end Solen.
Med den attraktive bevilling fra ERC styrkes grundforskningen i astrofysik på DTU, og Victoria Antoci kan de næste fem år gå yderligere i dybden inden for sine fagområder.
Magnetiske felter er allestedsnærværende i stjerner, galakser og planeter. De er vitale for livet på Jorden og beskytter os mod stråling fra Solen. Alligevel er deres oprindelse, styrker og geometrier stort set ukendte.
At få mere viden om stjernernes magnetfelter er en stor motivation for Victoria Antoci i hendes videnskabelige karriere.
"Mens kun omkring 10 procent af stjerner med en masse næsten dobbelt så stor som Solens har påviselige magnetfelter, så gælder dette for 60 procent af deres efterfølgere, stjerner kaldet røde kæmper. Her er påvist stærke indre felter. Udforskning af denne spændende uoverensstemmelse er MAGNIFY-projektets kernespørgsmål," siger hun.
MAGNIFY er forkortelsen for 'The Quest for MAGNetIc Fields in A and F TYpe Stars'.
Stjernemodeller skal afsløre fysiske processer
Under Antocis ledelse vil MAGNIFY bruge asteroseismologi og studere stjernevibrationer for at afsløre stjerners indre strukturer, hvilket i grove træk svarer til, hvordan seismologibruges til at udforske Jorden.
Denne tilgang gør det muligt for forskere at bygge detaljerede stjernemodeller og forstå de fysiske processer, der driver stjernepulsationer (variationer i stjerners overflade).
Ved hjælp data fra NASA's Kepler- og TESS-missioner samt ESA's Gaia-mission, vil man med MAGNIFY-projektet forsøge at isolere magnetfeltpåvirkninger i disse stjerner og studere stjernernes pletter for at forstå magnetfelts-dannelsen og dens variation med stjernernes masse og alder.
Efter at have opnået en kandidatgrad og ph.d.-grad ved Wiens Universitet, kom Victoria til Danmark som postdoc og adjunkt ved Stellar Astrophysics Centre på Aarhus Universitet. Her blev hun projektforsker og leder for Delphini-1, universitetets første satellit.
I 2020 kom hun til DTU Space med et Villum-eksperiment for at undersøge det dynamiske samspil mellem varme stjerner og exoplaneter ved hjælp af nano-satellitter.
Interessen for rummet kom i barndommen
Antocis rejse mod astrofysikken og positionen som anerkendt forsker begyndte allerede i barndommen.
"Jeg blev inspireret af lysende stjerner, der var sat op i mit værelse og havde en dybtliggende drøm om at udforske rummet som barn," siger Victoria Antoci.
Hendes passion for astronomi blev styrket yderligere som teenager.
Hun blev påvirket af den amerikanske science fiction film 'Contact' og filmens Dr. Eleanor Arroway spillet af Jodie Foster. Filmen fra 1997 er baseret på Carl Sagans roman om forskning i liv uden for Jorden baseret på blandt andet observationer med jordbaserede teleskoper.
Victoria er født i Rumænien og opvokset i Østrig. Med udgangspunkt i sin egen rejse ind i astrofysikken både fysisk og fagligt understreger hun vigtigheden af rollemodeller og mangfoldighed.
”Min internationale opvækst har lært mig værdien af mangfoldighed. Jeg opfordrer folk fra alle kulturer og baggrunde til at forfølge deres drømme, velvidende at deres unikke synspunkter er uvurderlige aktiver inden for ethvert felt,” siger hun.