Picture by Otylia Korczak from Poland who came in the skywalkers junior category in the 2017 Odysseus II contest with this beautiful image called 'Europe in space'. (DTU Space/Odysseus II-contest)

De mindste vindere er fundet i EU-rumkonkurrence for børn

Børn fra Østrig og Frankrig vinder kategorien for de yngste i rumdysten Odysseus II, hvor DTU Space er regional partner. Tusindvis af europæiske børn har deltaget i den EU-støttede konkurrence, heriblandt mange ruminteresserede børn fra Danmark og det øvrige  Norden. 

Så er den sidste omgang af den europæiske rumdyst for 7- til 22-årige børn og unge, Odysseus II, blevet afviklet. Det er finalen i konkurrencens afdeling for skolebørn i alderen 7 til 13 år kaldet Skywalkers, der nu er afsluttet.

DTU Space har været nordisk partner på det EU-støttede projekt, der er et samarbejde mellem 14 europæiske partnere, som har til formål at øge interessen for rumvidenskab blandt unge europæere.

I konkurrencen for de 7-13-årige kunne deltagere fra både EU-lande og en række andre lande sende et billede ind, som illustrerer et tema om rummet. Flere tusinde billeder fra potentielle fremtidige rumforskere er blevet gennemgået og bedømt af et panel af eksperter, og de unge har vist masser af talent og interesse for rummet.

Vinderen af skywalker junior-kategorien for de små skolebørn blev Angelina Makula fra Østrig. Otylia Korczak fra Polen kom på andenpladsen i Odysseus-konkurrencens junior skywalker-kategori med sit meget fine billede 'Europe in space' (billedet øverst i artiklen, red.)

I senior-skywalker-kategorien for de lidt ældre skolebørn vandt Kim Hansen fra Frankrig. Præmien er en iPad og et vinderdiplom. 

Fine tegninger fra Norden

Flere tusinde talentfulde børn har indsendt et bidrag til denne del af konkurrencen. Det blev ikke til en dansk eller nordisk sejr, selvom der var mange fine bidrag her fra.

Det bedste danske bidrag i Skywalkers-senior-kategorien var ’Fremtiden på Mars’ tegnet af 11-årige Eline Schädler Olsen fra Husum Skole i København. Mens ’Mars’ tegnet af 10-årige Hannah Freiberg fra Hvilebjergskolen i Slagelse var bedst i junior-kategorien.

De er ligesom de øvrige nationale vindere blevet belønnet med et elektronisk teleskop, så de kan begynde at gå på opdagelse i rummet.

Rødforskydning og Mars-rover vandt blandt de ældste deltagere 

Udover kategorien for de helt unge er der to andre kategorier i Odysseus-konkurrencen. Her blev vinderne fundet i sommers:

I Explorer-kategorien for 17-22-årige vandt Catarina Alves og Tomás Silva fra University of Porto i Portugal med et koncept for undersøgelse af fænomenet rødforskydning.

I Pioneer-kategorien for 14-19-årige vandt de tre østrigere Moritz Stephan, Stefan Rietzinger og Julian Rothenbuchner fra Sir Karl Popper School i Wien med et projekt om en vinddrevet Mars-rover.

Førstepræmien til de to disse vinder-grupper er en all-inklusive rejse til den europæiske rumhavn i Fransk Guyana i Sydamerika.