Med en entusiastisk indsats fra 9 DTU Space kandidat- og PhD-studerende blev Kystcentret i Thyborøn for et par dage forvandlet til Spacecentret Thyborøn i forbindelse med Forskningens Døgn i slutningen af april 2015.
Med fokus på socialt samvær, oplevelser og formidling af rumteknologi og rumvidenskab satte DTU Space bussen kurs mod fiskeribyen Thyborøn ovre på Jyllands Vestkyst. Om bord var Ioana, Tibor, Daniel, Michael, Sonny, David, Leonardo, Carlo og Sebastian med en mission om at møde de lokale og fortælle om det, vi arbejder med på DTU Space. Vi inddelte vores mission i 4 workshops om rumvejr, rummissioner, klimaændringer og jordobservation og havde forberedt masser af gode historier og eksperimenter. Som en del af markedsføringen fik vi vores egen app, som også blev vist på en kæmpe udendørs storskærm i Thyborøn.
Den første dag afholdt vi 4 en-timers workshops indenfor hvert emne for 110 gymnasieelever og deres lærere, der alle udviste stor interesse, og den anden dag var ”Space Day”, hvor næsten 500 besøgte Spacecentret Thyborøn. Her omorganiserede vi os til en mere uformel opstilling til den mere individuelle formidling for gæsterne. Bekymringer over manglende danskkundskaber hos nogle af os blev hurtigt gjort til skamme, da både børn og voksne talte rumsprog og med ildhu byggede raketter og satellitter, udforskede jordens magnetfelt eller målte afsmeltningen fra Grønlands indlandsis. Til sidstnævnte havde det lokale isværk sponsoreret over et ton is, som sammen med en god murerlampe og en lasertommestok efterlignede satellitmålinger i den virkelige verden; vandstanden steg efterhånden, som isen smeltede, og børnene legede med is og udførte videnskabeligt arbejde. Til yderligere at gøre Space Day til en smagfuld oplevelse for gæsterne, serverede vi certificeret rummad og astronaut is. Der var en rigtig god stemning og atmosfære i spacecentret, og vores overordnede følelse, da vi evaluerede dagene over en bajer og en tørfisk, var, at de besøgende havde hygget sig lige så meget, som vi gjorde.
"Hvad med at dukke op på Bornholm, Svendborg, Als, Læsø, Lolland eller et andet spændende sted til fantastiske oplevelser som repræsentanter for DTU Space? "
Carlo Sass Sørensen
Og ja! Selvom vi havde et stramt program, blev der også tid til hygge, til at spise god lokal fisk og at se os omkring; f.eks. på en 3 timers travetur i kystlandskabet og på stranden ved Lodbjerg i Thy, og ved en stejl klatretur med reb ned til stranden ved Bovbjerg (her havde vi andre god tid til at se os omkring, mens Sebastian stadig kæmpede med nedstigningen). Spacecentret Thyborøn var arrangeret i samarbejde med Kystcentret, Kystdirektoratet og Lemvig Kommune, og hvor vi havde fornøjelsen af at spise frokost sammen med borgmester Erik Flyvholm den ene dag.
Det gav rigtig god mening af få os og DTU Space ud af KBH; det var fedt at udforske en anden og afsidesliggende del af Danmark, det var sjovt og udfordrende at skulle formidle for et anderledes publikum, end vi plejer, og vi oplevede en stor interesse for det, vi laver og os som forskere også blandt befolkningen i Vestjylland. Selv den regionale radio DR Midtvest dukkede op og lavede live udsendelser fra centret, ligesom der blev skrevet om os i områdets aviser.
Endelig – og det er bare en tanke for fremtiden og om en mulig kommende mission til næste år: Hvad med at dukke op på Bornholm, Svendborg, Als, Læsø, Lolland eller et andet spændende sted til fantastiske oplevelser som repræsentanter for DTU Space?