Med en ny ERC-bevilling i 2023 vil DTU Space seniorforsker João Mendonça udvikle en hidtil uset præcis model til forudsigelse af planeters klima. (Illustration: NASA, ESA, CSA, and J. Olmsted, STScI)

DTU-forsker får stor bevilling til at udvikle nytænkende klimamodel for planeter

Rumteknologi

Seniorforsker og astrofysiker João Mendonça på DTU har modtaget et ERC Consolidator Grant på 15 mio. kr. til projektet Foundation. Formålet er at udvikle en universel klimamodel til at forbedre forudsigelser af klimaet på Jorden og andre planeter, herunder ekstreme vejrbegivenheder.

Med den attraktive bevilling styrkes grundforskningen i astrofysik på DTU, og João Mendonça kan de næste fem år gå yderligere i dybden inden for sine fagområder.

"Planetariske klimamodeller er essentielle for at forstå Jordens klima. Samtidig er de vinduer til de planetariske klimaer, der kan eksistere i hele universet," fortæller João Mendonça.

"Målene med projektet omfatter at afdække mysterierne om atmosfærerne i vores eget solsystem og at studere forskellige typer exoplaneters klima. Exoplaneter er planeter, der kredser om en stjerne i et andet solsystem, ligesom vores Jord kredser om Solen”.

Via Portugal og Oxford til DTU

João Mendonça kommer fra Portugal og fik sin ph.d.-grad ved University of Oxford i England i 2013.

Han kom til DTU Space i 2017.

Hans tilgang til astrofysik er baseret på interesse for teoretisk og matematisk, fysisk modellering af klimasystemer.

”Jeg har altid været fascineret af vejrfænomener og dannelsen af storme på Jorden. I min barndom i den lille by Vidigueira i det sydlige Portugal plejede jeg at bruge timer på at stirre på himlen sammen med mine brødre og se efter tegn på storme, der var ved at opstå," fortæller João Mendonça.

Vil udvikle en ny generation af klimamodeller

Foundation-projektet har været et langsigtet mål for João Mendonça.

Det vil involvere at udforske den grundlæggende fysik, der driver vejrmønstre. Ikke kun på Jorden, men også på andre planeter. For at forfølge sit mål udvider han nu sit hold af forskere på DTU Space.

  "Vi vil udvikle en model, der er i stand til at simulere planetariske atmosfærer i et hidtil uset niveau af nøjagtighed og realisme. Den vil inkorporere kunstig intelligens, AI, for at skabe et robust virtuelt planet-laboratorium," siger João Mendonça.

"Projektet har potentialet til at revolutionere den måde, vi studerer planetariske atmosfærer på, herunder exoplaneter, og det vil være starten på en ny generation af klimamodeller".