Manges blikke er rettet mod Papua i denne tid og specielt med videnskabelige øjne ses der på den eksotiske og spændende provins.
Manges blikke er rettet mod Papua i denne tid og specielt med videnskabelige øjne ses der på den eksotiske og spændende provins. Der opdages stort set nye dyrearter på den indonesiske ø dagligt, hvor DTU Space ligeledes har en vigtig videnskabelig rolle at spille i den vestlige halvdel af øen, New Guinea. I disse dage er opmålingen af et større luftbårent tyngdemålingsprojekt i Indonesien ved at være fuldført. Det internationale teamsamarbejde består af Bakosurtanal (de indonesiske geodætiske myndigheder) og det amerikanske National Geospartial-Intelligence Agency, KU og DTU Space. Arbejdet har til formål at understøtte brugen af præcis GPS-satellitbestemmelse af højder med GPS (geoidebestemmelse) samt understøtte globale tyngdefeltsmodeller, en grundlæggende infrastruktur i fysisk geodæsi (EGM2008). Målingerne med fly giver flere detaljer end der kan måles fra satellitter (GOCE og GRACE) og specielt for Indonesien med de mange øer er det vigtigt at få dannet basis for et sammenhængende nationalt satellit-baseret højdesystem.
På nuværende tidspunkt har Papua med sine udstrakte jungleområder og bjergkæder stort set været ubeskrevet og uudforsket i tyngdemæssig henseende før disse målinger. Målingerne er foretaget med et lokalt chartret Cessna Caravan fly og det er blevet til 200 timers flyvning over jungle- og bjergområder. Netop på grund af terrænet har logistik og målinger været en større udfordring, blandt andet på grund af de op til 4892 meter høje bjerge i det centrale Papua (hvor der stadig er en gletsjer tilbage) og hvor den udbredte jungle kun har ganske få brugbare flyvepladser.
Til efteråret vil den forskningsmæssige side iværksættes, der baseres på de indsamlede målinger fra fly koblet med de tilsvarende satellitdata af denne mission over Papua.