Nu sætter en sværm af satellitter kurs mod rummet med dansk udstyr om bord.
DTU Space står i spidsen for et internationalt samarbejde om satellit-missionen Swarm. En mission, der skal kortlægge Jordens magnetfelt med hidtil uset præcision.
De tre satellitter, der er omdrejningspunkt for missionen, er i kredsløb om Jorden efter en vellykket opsendelse den 22. november 2013.
Læs en grundig beskrivelse af missionen og historien bag.
Dansk high-tech udstyr
Swarm-satellitterne skal som nævnt arbejde sammen om at måle Jordens magnetfelt. Konstellationen af tre satellitter øger nøjagtigheden på målingerne med op til ti gange i forhold til tidligere, enlige satellitter, der har målt magnetfeltet.
DTU Space har udviklet de magnetometre, der skal udføre selve målingerne af magnetfeltet. Magnetometrene er videreudviklinger af de magnetometre, der var om bord på satellitterne Ørsted, SAC-C og CHAMP, og de gode erfaringer fra tidligere missioner har spillet en vigtig rolle i udviklingen af magnetometrene til Swarm. Stjernekameraet, der bestemmer satellittens orientering i rummet, er også udviklet på DTU Space.
Læs om DTU Spaces projekter og missioner, hvor vi arbejder med udvikling af instrumenter.
Ser på planetens kerne
DTU Space står for den videnskabelige ledelse af Swarm projektet, og et af de primære formål med Swarm er at studere Jordens indre. Jordens magnetfelt skabes primært i den ydre, flydende del af Jordens kerne, og variationer i magnetfeltet afspejler strømninger i kernen. Derfor er magnetfeltet en af de meget få kilder til information om vores planets kerne.
Mere end 95% af Jordens magnetfelt skabes i kernen, men magnetiske mineraler i jordskorpen og solvindens vekselvirkning med atmosfæren bidrager også til Jordens magnetfelt, og de faktorer vil forskerne også kunne undersøge ved hjælp af data fra Swarm.