Maritime droner med dansk teknologi skal skabe eksportsucces
Potentialet for droner til søs er stort, men indtil nu har anvendelsen været begrænset.DTU Space DroneCenter samt virksomheden Little Smart Things og Aalborg Universitet har fundet en teknologi for automatisk landing med droner, der er så nyskabende, at Innovationsfonden nu investerer 5 mio. kr. i projektet.
"Præcis navigation og positionering af mini-droner er et særdeles interessant for DTU Space DroneCenter. I dag er der nogle navigationsudfordringer over hav, som kan gøre det svært at nå op på tilstrækkelig nøjagtighed. Derfor er dette projekt ideelt for vores forskning og for dronecentrets aktiviteter"
Jakob Jakobsen, postdoc, DTU Space
Søredning, isovervågning, piratadvarsel og miljøundersøgelser er nogle af de områder, hvor der hvert år bruges millioner på sejlads og flyvninger nationalt såvel som internationalt. Mange af disse opgaver kan erstattes med civile droner, men det kræver, at dronerne kan lande på små skibe uden landingsdæk. Indtil nu har det selv for særligt uddannede dronepiloter været for svært at lande droner sikkert på mindre skibe i fart. Parterne i det nye projekt vil videreudvikle droner til at udføre netop denne svære manøvre fuldautomatisk.
Målet er at gøre en drone på under to kilo i stand til at lande på et meget lille område, der er i bevægelse. Dronen er et fastvingefly og bygger på Little Smart Things’ ”Cumulus One”-fartøj. Modsat helikoptere kræver almindelige fly som regel en landingsbane, men Cumulus One er i stand til at lave en vertikal nedstigning. Kombineres det med avanceret GPS-teknologi og et nytænkt navigationssystem, vil det blive muligt at fuldautomatisere skibslanding på meget små arealer og med høj præcision. Det betyder, at dronen kan bruges på mindre civile fartøjer som handelsskibe, redningsskibe og andre skibe uden helikopterdæk eller andre landingsfaciliteter.